Articulatii definitie. Articulațiile mobile

Articulația talocrurală

Sinartrozele Sunt articulatii imobile ale caror suprafete osoase sunt aprope in contact iar intre elementele scheletice exista articulatii definitie tesut conjunctiv fibros sau cartilaginos: 1. Articulatii fibroase — intre suprafetele articulare exista tesut conjunctiv bogat in fibre de colagen si tesut fibro-elastic suturi, gomfoze, sindesmoze 2.

Articulatii

Articulatii cartilaginoase — in acest caz elementele osoase sunt unite de un cartilaj hialin sau de un disc fibrocartilaginos sincondroze, simfize. Sinostoza: oasele sunt unite prin tesut osos. Din cauza acestui aspect, articulatiile de acest tip sunt imobile. Acest tip de articulatie este intalnita la adult la oasele craniului.

articulatii definitie

Sincondroza:oasele sunt unite prin cartilaj hialin. Astfel de exemple sunt cartilajele epifizare ale oaselor in crestere si intre prima pereche de coaste si stern.

Referitor la articulațiile corpului. Relativ la articulațiunĭ: reŭmatizm articular.

Sindesmoza: oasele sunt unite prin ligament interosos format din tesut conjunctiv dens. Un astfel de exemplu este simfiza pubiana. Diartrozele Sunt articulatii cu mobilitate crescuta. Acestea unesc oasele lungi articulatia genunchiului, a cotului.

articulatii definitie

Structura capsulei diartozelor este diferita in functie de articulatie, dar in majoritatea cazurilor, acesteia i se descrie un strat extern fibros si un strat intern sinovial. O particularitate a diartrozelor este ca legatura articulatii definitie capetele osoase se realizeaza prin intermediul unor ligamente si a unei capsule de tesut conjunctiv.

Poliartrita reumatoida

Aceasta capsula cuprinde cavitatea articulara care la randul ei contine lichid sinovial. Acesta are rolul de a facilita glisarea suprafetelor articulare acoperite de cartilaj hialin dar si de a hrani cartilajul articular.

articulatii definitie

Cartilajul articular contine fibre de colagen care sunt asezate in forma de arcada ogivala, aceasta dispozitie avand rolul de a distribui uniform fortele generate prin aplicarea unei presiuni, asupra masei tisulare. Un element important care contribuie la elasticitatea cartilajului este respingerea electrostatica reciproca a gruparilor SH sulfat si COOH carboxilambele electronegative, din cadrul moleculei de glicozaminoglicani.

Socurile mecanice intermitente la care sunt supuse permanent articulatiile sunt atenuate de cartilajul articular elastic.

Artroze, gonartroze, coxartroze și alte dureri articulare

La nivel molecular, responsabili sunt proteoglicanii care retin cantitati mari de apa, functionand astfel ca un amortizor biomecanic. In momentul aplicarii unei presiuni, apa din matrice este deplasata in lichidul sinovial.

articulatii definitie

Clasificarea diartrozelor: 1. Clasificarea diartrozelor in functie de tipul suprafetelor articulare: - plane artrodii - situate intre doua oase care au suprafete articulare plane - sferoidale.

  • Avocado în tratamentul artrozei
  • Tratamentul articulațiilor molii
  • Dureri femurale la femei
  • Poliartrita reumatoida
  • Tratament articular pentru articulațiile vanga
  • Articulația talocrurală - Wikipedia
  • Adesea, simptomele apar simetric : afecteaza aceeasi articulatie, de ambele parti ale corpului.

Citițiși